DODATKI SPOŻYWCZE

Nasze krajowe przepisy zezwalają na użycie w produkcji żywności około 330 różnych substancji dodatkowych dozwolonych do zastosowania w środkach spożywczych oraz około 90 aromatów naturalnych i substancji aromatyzujących.
Dzielą się one na następujące grupy, które określają ich funkcje technologiczne:

- Barwniki
- Aromaty

- Konserwanty
- Kwasy
- Przeciwutleniacze

- Substancje słodzące
- Inne substancje
- Nośniki

- Gazy nośne i do pakowania  

Dodatki do żywności mogą występować jako:
naturalne
występujące naturalnie  w żywności i pozyskiwane z  naturalnych         surowców
identyczne z naturalnymi
o takich samych właściwościach  jak związki występujące naturalnie, lecz otrzymywane w drodze syntezy chemicznej
sztuczne
które są związkami otrzymywanymi na drodze syntezy chemicznej i nie występują w przyrodzie

Podstawową jednak sprawą jest nie to, jakimi metodami pozyskano daną substancję dodawaną do żywności, lecz czy zapewnia ona konsumentowi bezpieczeństwo zdrowotne.

Więcej o dodatkach >>>
Więcej o barwnikach >>>
Więcej o konserwantach >>>

KWASY, KONSERWANTY, SŁODZIKI

kwas cytrynowy
kwas L-askorbinowy E-300
benzoesan sodu E-211
sorbinian potasu E-202
acesulfan K E-950
aspartam E-951
cyklaminian sodu NF13-bezwodny E-952
sacharynian sodu E-954
mieszanka substancji słodzących Natursweet S
sukraloza
stewia
 

DODATKI CUKIERNICZE

agar hiszpański E-406
białko wysokopieniste - albumina
cytrynian potasu E -332
cytrynian trójsodowy  E-331
etylowanilina
glikol propylenowy  E -1520
glutaminian sodu E-621
guma guar E-412
guma arabska E-414
ekstrakt kawy naturalnej
lecytyna sojowa E-322
maltodekstryna
mentol krystaliczny
monoglicerydy
pektyna E-440
pirosiarczyn sodu E-223
talk spożywczy E-553b
wanilina

 

 
 

BARWNIKI

annato E160b
antocjan E163
azorubina E-122
barwnik pomarańczowy E124+E110
betacaroten 1% E-160a
betacaroten 1% olejowy E-160a
betacaroten 2.5% E-160a
biel tytanowa E-171
błękit brylantowy E-133
brąz czekoladowy
brąz kakaowy
chlorofil
chlorofilina komp.miedz 2% E-141
cukier palony luzem-karmel spec.
czerń brylantowa E-151
czerń allura E-129
czerń koszelinowa E-124
fiolet E-132+E-124
indygotyna E-132
karmel amoniakalny E-150c
karmel naturalny E-150a
karmel suchy w proszku
kurkumina E-100
ryboflawina 10% E-101
tatrazyna E-102
zieleń cukrowa ch E-104+E-132
zieleń pistacjowa E-133+E102
żółcień jajowa E-104+E-110
żółcień chinolinowa E-104
żółcień pomarańczowa E110

 

 

Licznik odwiedzin: 53038